събота, 17 декември 2016 г.

За музикотерапията по новините - част I

... или как е отразена музиктоерапията от новинарските медии по света и у нас ^_^


Все по-често попадам на статии за музикотерапията в реномирани чуждестранни медии. По целия свят тази толкова специална и нестандартна професия печели привърженици и последователи, както сред обикновените хора, изпитали благотворното й въздействие, така и сред научните среди, където се инициират нови и нови изследвания, доказващи реално ползите от прилагането на музиката като терапевтично средство. За да станат медийните успехи на музикотерапията достояние и на българската аудитория, реших да направя този кратък обзор на по-интересните заглавия в едни от най-известните и авторитетни новинарски медии за 2016-та година.


Да започнем с този видеоматериал на CNN, който ни позволява да надзърнем в музикотерапевтичните занимания на едно малко момиченце със синдром на Даун.  

Гледайте видеото


Всяка седмица 5-годишната Брукан очаква с нетърпение музикотерапевтичната сесия, където пее, танцува и създава музика. Според Американската педиатрична академия, заниманията на децата с музика им помагат да задържат вниманието си по-дълго и подобрява умението им да научават нови неща.


Дженифър Пъкет
е професионалният музикотерапевт, който работи ежеседмично със своята малка пациентка:
"Когато едно дете започне да танцува и да се движи заедно с музиката, то има възможност да възприеме музиката, мозъкът му я преработва а тялото му я пресъздава и изразява чрез движенията на танца. При пациенти като Брукан, работим върху свързването на тези две области - рецептивната и експресивната. По този начин помагаме за развиване на речевите й умения. Работата върху билатералната координация подпомага ефективната комуникация между лявото и дясното полукълбо на мозъка."

Не пропускайте да изгледате клипчето докрай, защото след Брукан ще се запознаете с малкия Сит, който е само на 2 годинки и благодарение на музикотерапията успява да произнесе първата си двусрична дума - "guitar" (китара). 


В края на клипчето Дженифър дава няколко ценни препоръки за родителите на деца с проблеми в развитието:



  • Ранната интервенция е от огромно значение, защото позволява да помогнете на детето възможно най-много. 
  • Когато избирате терапевта на детето си, се уверете, че той е човек, с когото наистина можете да разговаряте за всичко и винаги му споделяйте трудностите, които срещате у дома.
  • Би било чудесно да намерите мотивиращи занимания за детето си - най-хубавото на музикотерапията е, че не са ви нужни никакви музикални умения, за да участвате.



Това вълнуващо видео не е единственият материал, публикуван от CNN. Те са се погрижили да ни разкажат също така за благотворното въздействие на музикотерапията при подготовка или възстановяване на пациенти след операция, както и при пациенти, страдащи от множествена склероза или деменция.

В следващото видео ще чуете какво споделя по темата Сюзън Хенсър, основател и бивш председател на Катедрата по музикотерапия в Музикален колеж Бърклий:

Музикотерапията - все по-разпространена немедицинска интервенция за пациенти с Деменция


"Музиката се обработва едновременно в много части на мозъка. Тя осветява спомените, стимулира асоциациите и ни връща към това настроение, в което сме се намирали, когато за първи път сме чули въпросната мелодия."


Музикотерапията действа толкова добре, че в бостънския Център за рехабилитационни грижи Шерил Хаус тя е част от програмата за пациенти с деменция. В късните следобеди, когато симптомите обикновено се засилват, се провеждат специални музикотерапевтични сесии. Музиката връща пациентите към живота и ги прави по-общителни. Националните институти по здравеопазване (NIH) посочват, че при проучвания на пациенти с Алцхаймер, които редовно участват в музикотерапевтични сесии, са отбелязани понижени нива на тревожност и депресия и подобрено качество на живот. Музиката помага не само на пациентите, но и на техните семейства. Това е моментът, в който те могат да дойдат и да видят близките си в една различна светлина - оживени и комуникативни.


"Вътре в нас има една невербална сила, която е свързана с музиката, която познаваме и обичаме. И всички ние имаме потенциала да извикаме тази сила, за да си помогнем да бъдем тези цялостни човешки същества, които сме, без значение колко неврона работят в нашия мозък. "



В следващата статия ще научим как музикотерапията помага на една жена с ампутиран крак да си възвърне достойнството в живота, ще посетим една детска болница, където се случва нещо необикновено и ще разберем как музиката може да събуди пациенти, изпаднали в кома.