събота, 28 януари 2017 г.

За музикотерапията по новините - част II

... или как е отразена музикотерапията от новинарските медии по света и у нас :) 



В предишната статия посетихме музикотерапевтичната сесия на едно момиченце със синдром на Даун и научихме как конкретно помага музикотерапията на пациенти с деменция, Алцхаймер и множествена склероза, както и при възстановяване от операция. Запознахме се и с малкия Сит, който преодолява затрудненията си в речта и благодарение на музикотерапията произнася първата си дума - "китара". Всички тези случаи са публикувани от една от най-известните новинарски медии за 2016г. - CNN. Днес ще прегледаме заглавията на друга, не по-малко популярна медия от същата класация.




Този трогателен репортаж на NBC ни разказва за "силата на музиката" и за дейността на една вдъхновяваща жена, която дава надежда на родителите, помагайки на тях и техните деца. В тези семейства прегръдките и усмивките не са се случили от самосебе си, както е нормално по принцип. Децата са със забавено развитие, като много от тях имат и увредено зрение. В тази музикотерапевтична група, те работят упорито заедно със своите родители, като използват различни музикотерапевтични техники, активиращи техните сетива. Една от най-важните задачи пред мъниците е да се научат да докосват, защото ръцете им ще бъдат техните "очи". Музиката помага на родителите да изградят емоционална връзка със своите деца. Едновременно с това родителите се научават как да тренират физическата сила на децата си чрез различни движения. При почти 2-годишния Кевин резултатите са повече от насърчителни. Шест месеца по-рано той е почти напълно неподвижен и откъснат от околния свят, но сега се забавлява с барабаните, стреми се да докосва повече предмети и е видимо по-общителен. Тук можете да изгледате целия репортаж и да чуете личната история на Жаклин Хауард - водещата на тези забележителни музикотерапевтични занимания.




Има някои места, на които щастието е трудно за откриване. Такива са, например, детските болници, където стотици деца ежедневно водят тежки битки с различни коварни болести. В такъв момент проблясъкът на надежда е критично важен и точно това прави специалната програма, която дава на децата в Университетската детска болница в Маями подаръка на музиката и по този начин извиква много усмивки на детските им личица. Малкият братовчед на китарата - хавайското укулеле - се оказва много удобен за едно дете, приковано към леглото. Стефани Епстайн, музикотерапевт в детската болница, споделя:


"Те отново стават деца. Вече не са пациенти в болница. Не са пациенти с диагноза "рак"."


Укулелетата са дарени от Кори Бъргман, музикант, който опознава добре силата на музиката да лекува душата, след като загубва собствения си син. С помощта на дарения, Бъргман успява да снабди с 500 укулелета над 85 болници в цяла Америка. А ефектът, който тези симпатични малки инструменти предизвикват у всички деца в болницата в Маями, можете да видите сами в следващото видео:


Музикотерапия в Педиатричния център на Университетската болница в Маями



Известно е, че децата са най-спонтанни и непредубедени в отношението си към заобикалящия ги свят. Тяхната връзка с музиката се подразбира от самосебе си. В света на възрастните, обаче, тя има не по-малко влияние и сила. Следващият репортаж ще ни разкаже как една жена с ампутиран крак успява да възвърне желанието си за живот, благодарение на музиката. Ужасяващ инцидент на улицата променя завинаги живота на Тереза Сарео, певица от Ню Йорк, като прекратява кариерата й. След ампутирането на крака й започва дълъг и сложен процес на физическо и психическо възстановяване. Неизменна част от този процес е музикотерапията, включваща слушане на собствените й авторски албуми и използване на вокални упражнения за възстановяване на дихателната издръжливост. Но това, което истински преобразява Тереза, както самата тя споделя, е посещението й на други пациенти, за които тя самата да пее. 

"Споделяйки опита си посредством песните с други нуждаещи се, открих нова мисия за живота си."

Вълнуващото интервю с Тереза можете да видите тук, както и да чуете специалната песен, написана за нея и нейната история, в нейно собствено изпълнение. Ето и част от текста на песента:
"Аз съм по-силна,

защото болката ми помогна
да видя болката в очите на другите,
облаците в чуждите небеса
и сега с радост откривам изцелението,
което музиката ми може да донесе
докато пея тази мелодия"


Тереза Сарео намира спасение в музиката и в споделянето й с нуждаещите се

Последната история за днес е посветена на един особен вид ситуации, при които сякаш нищо не може да достигне до пациентите, защото те са в състояние на безсъзнание. Тази статия на NBC, озаглавена "Защо музиката "събужда" някои пациенти в кома", описва случая на 7-годишната Шарлот, която след мозъчен кръвоизлив изпада в кома и остава в безсъзнание за няколко дни. Докторите се опасяват, че няма да се възстанови. Майка й Лейла е до нея, когато по радиото зазвучава известната песен на Адел "Rolling in the Deep". Лейла и Шарлот често пеели тази песен заедно и сега Лейла отново запява заедно с радиото. Тогава се случва нещо забележително - Шарлот се усмихва. След два дни тя проговаря и вече може да стане от леглото. 

"Когато спомените съдържат емоционален контекст, те упражняват много по-силно влияние върху нас и мозъкът ни ги обработва по различен начин" - обяснява впечатляващия феномен д-р Хавиер Провенсио, директор на Отделението за Интензивни неврологични грижи в клиниката в Кливланд. 

Случаят с Шарлот не е единствен. Робин Гиб от музикалната банда Би Джийс се събужда от кома, когато семейството му пуска музика. Музикотерапевтите често използват музика, за да се опитат да стимулират отклик от страна на пациенти в кома. Прави впечатление, че ефектът е най-голям, когато се подбере музика, свързана със значимо за пациента преживяване. 

Невероятният обхват на влиянието, което музиката оказва, дава възможност тя да бъде използвана ефективно в множество разнообразни случаи със съвсем практична цел и видими резултати. Историите, които днес проследихме, са само част от заглавията, излизащи при търсене за "music therapy" в материалите на NBC. Други техни статии и репортажи отразяват силата на музиката да привдигне и насърчи хора, останали без покрив над главата, разказват за музикотерапевтична програма, използваща рап и хип-хоп като средство за освобождаване от стреса в училищата и проследяват впечатляващото благотворно влияние, което музиката оказва за развитието на 9-месечни бебета.







В следващата статия ще се пренесем в Англия и ще видим как се развива музикотерапията там, как професията си проправя път и как музиката помага на деца, преживели травмиращи събития и понижава стреса.